Güvenlik, insanoğlunun var olduğu ilk günden bu yana en temel arayışlarından biridir. Yaşam mekanı tercihlerinden insanlar arası ilişkilere kadar pek çok süreç, güvenlik ihtiyacı bağlamında gelişim göstermiştir. İlk filozoflar dahi, insanların doğa durumundan modern topluma geçişini güvenlik ihtiyacı ile irtibatlandırmaktadırlar. İnsanlık tarihi için önemli bir anahtar kavram olan güvenliğin günümüz dünyasında da öneminin büyük olduğu açıktır.
Özellikle küreselleşmenin tam egemenliğini ilan ettiği günümüzde güvenlik riskleri de ulusal boyutları aşan küresel bir boyut kazanmıştır. Terörle mücadele başta olmak üzere siber güvenlik riskleri, vekalet savaşı, hibrit savaş gibi kavramlar uluslararası güvenliği tehdit eden önemli olgular olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir yandan da ulusal ve uluslararası güvenliğin sağlanmasında temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmaması, bu bakımdan güvenlik-özgürlük dengesinin iyi kurulması da önem taşımaktadır.
Tüm bu açılımlarıyla güvenlik, sahada görev yapan profesyonellerin yanında ve onları destekleyici biçimde akademik olarak incelenmesi ve bilimsel gelişmeye açık hale getirilmesi gereken bir konsept halini almıştır. Bu bağlamda Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Enstitü Anabilim Dalı, 2011 yılından bu yana öncelikle güvenlik alanında çalışan profesyonellere yönelik tezli yüksek lisans programıyla akademik gelişimlerine katkı sunmaktadır.
Programa alınan öğrencilerin öncelikle güvenlik alanında lisans düzeyinde eğitim veren Milli Savunma Üniversitesi (Harp Okulları), Polis Akademisi ve Polis Yüksek Okulları'ndan mezun veya güvenlik alanında karar merciilerinde bulunan kıdemli personelden olmaları şartı aranmaktadır. Saha tecrübesi yüksek öğrenci profilinin akademik bilgiyle donatılması halinde ülkemizin güvenlik stratejileri ve politikalarının uygulanması bağlamında insan kaynağı yönünden daha da güçlenmesi ve olası sorunlara çözüm odaklı yaklaşımların bilimsel temelde geliştirilmesine katkı sunulması programımızın başlıca hedeflerindendir.
Anabilim Dalımız bünyesinde halen bir adet Tezli yüksek lisans programı yürütülmektedir.